5 največjih zmot o pokojnini

Že razmišljaš o svoji pokojnini? Če ne, potem razmišljaš podobno kot ostali: da upokojitve sploh ne bomo dočakali oziroma je to še predaleč. Pa je temu res tako? Preveri 5 največjih zmot o pokojnini.

 1. Do upokojitve je še daleč
  Kljub temu, da se ti zdi upokojitev še neskončno daleč, pa pri varčevanju za pokojnino velja pravilo: prej kot začneš, več na koncu imaš. V tvojem mošnjičku dodatnega pokojninskega zavarovanja se bo namreč nabralo več sredstev, posledično pa boš zato prejemal/a višjo dodatno pokojnino in tako udobneje živel/a na stara leta.
 2. Pokojnine ne bom dočakal/a
  Kljub temu, da se delovna doba podaljšuje, pa se podaljšuje tudi pričakovana življenjska doba. Samo med letoma 1990 in 2013 se je povprečna življenjska doba podaljšala za 6 let (Statistični urad RS), trend pa je iz leta v leto naraščajoč. Ker ne moremo delati v ”nedogled”, tako obstaja večja verjetnost, da bomo dočakali pokojnino in jo bomo prejemali dlje časa, kot so jo prejemali včasih. Ob upokojitvi pri 65-ih letih tako lahko pričakujemo, da bomo pokojnino prejemali 15-20 let.
 3. Danes od varčevanja nimam nič
  Trditev ne drži v primeru, če se odločimo za dodatno pokojninsko zavarovanje. Pri dodatnem pokojninskem zavarovanju se zavarovancu zniža osnova za odmero dohodnine v letu v katerem je vplačal premijo.
 4. Osnovna pokojnina bo dovolj
  Povprečna višina socialnih pokojnin se iz leta v leto niža. Delež aktivnega, delovnega prebivalstva se namreč zmanjšuje, veča pa se delež starejšega prebivalstva (v zadnjem obdobju se je zvišal za kar 11 %). Leta 2040 naj bi se delež aktivnega in upokojenega prebivalstva celo izenačil, kar je zaskrbljujoč podatek, glede na to, da se del pokojnin v Sloveniji financira s prispevki trenutne aktivne populacije. (Statistični urad RS)
 5. Če prej umrem, bo ta denar propadel
  Mnoge skrbi, kaj bo s privarčevanim denarjem, če žal umrejo preden se uspejo upokojiti. Največja zmota je, da denar propade oziroma ostane v zavarovalnici. To seveda ne drži. V primeru smrti se pokojnina izplača vnaprej določenemu upravičencu ali dedičem, odvisno koga določi zavarovanec sam.
  Dodatno pokojninsko zavarovanje je, glede na vse napovedi in projekcije, rešitev za varno in udobno upokojitev. Preverite možnosti dodatnih pokojninskih zavarovanj pri svoji zavarovalnici in poskrbite za svojo starost pravočasno.

5 največjih zmot o pokojnini